zondag 29 januari 2012

Week 4, Kokkies bikes MTB tour

Ondanks de nog steeds aanwezige verkoudheid heb ik prima kunnen fietsen deze week.
Woensdagavond ben ik op de racer gestapt om mijn trainingsrit 'grote ronde Westland' te fietsen. Ondanks de motregen ging dat heerlijk! Met een hoge cadans om de knieblessure te ontzien (gem.100rpm) vlogen de kilometers onder de banden door. De Garmin gegevens van deze training.

Kokkiesbike MTB tour, Ommen
Vrijdagmiddag kwam ons Tour For Life team voor de 2e keer (in Groningen) bij elkaar. Voor mij was het de eerste keer dat ik alle deelnemers eens in levende lijve kon ontmoeten.  Een erg leuke en inspirerende middag. Naast de reguliere sponsorwerving zitten er nog 2 mooie evenementen in het vat: een heus gala diner en een spinning marathon. Spannend hoe dat allemaal uit gaat pakken!

Na vrijdagavond bij mijn ouders in Assen te hebben overnacht kon ik zaterdagochtend, op weg naar huis, mooi de 'Kokkies bikes, rondje Lemelerberg' in Ommen meepakken. Vanaf 09.00 uur ruim 45km bikkelen door de bossen. Het was flink koud (-2c) en voor het eerst deze winter waren mijn handen steenkoud in mijn dunne BBB handschoenen. Gelukkig begon ik na een kwartier goed warm te draaien en was dat leed snel geleden. Door de vorst en het ontbreken van regen de laatste dagen lag het parcour er mooi bij en kon er flink doorgereden worden.

Ondanks dat er bij de start even lichte paniek was omdat de NTFU startkaarten nog niet gearriveerd waren, verliep de rest van de tocht perfect. Onderweg waren er 2 verzorgingsposten ingericht waarvan één zelfs warme kippensoep serveerde. Erg lekker! Een prima georganiseerde tocht, complimenten aan de Tour Trim Club Balkbrug!

Zondag
Omdat het de laatste zondag van de maand is, was er vandaag geen vossenrit. Een mooie gelegenheid om samen met zwager Cees, buurman Niels en vriend Richard eens samen een tochtje te maken. Na de MTB rit van gisteren ook een goede gelegenheid voor mij om uit te fietsen en te herstellen. Het ging niet al te hard en bij de Torpedoloods in Hoek van Holland hebben we nog even een bakkie koffie met een appeltaartje gescoord. Een mooie afsluiter van de week. De Garmin gegevens van deze training.

Training, de stand van zaken
Enkele weken geleden gaf ik aan dat ik minimaal één keer per week een langere afstand/tijd wilde gaan rijden(75-100km). Terugkijkend constateer ik dat dat maar ten dele gelukt is. Het weekstaatje hieronder laat zien dat de gemiddelde afstand maar licht gestegen is en ook de gemiddelde tijd is (nog) niet veel langer geworden. Tot nu toe is het aantal +75km ritten blijven steken op 2. Een te mager resultaat naar mijn smaak.
Week 1 tem 4, de cijfers.
Daar moet dus aan gewerkt worden in de komende maand februari. En mocht ik, door omstandigheden, in een week toch geen kans zien om een langere afstand te rijden, dan wil ik bij wijze van alternatief eens experimenteren door vóór de vossenrit op zondagochtend alvast een uur of 1,5 a 2 te gaan inrijden. Pak ik toch 4 fiets uren achter elkaar zonder dat me dat een extra dag kost. We houden u uiteraard op de hoogte..:-)


Racefiets
246 km (3x)
09:40 uur
Cross-hybride
361 km (8x)
15:04 uur
Totaal
607 km

dinsdag 24 januari 2012

Bikefitting

Afgelopen week liep ik weer tegen dezelfde knie klacht op als vorig jaar rond deze periode. Om een aantal zaken uit te sluiten had ik vandaag een afspraak bij Bikezone in Den Haag. Ik wilde namelijk laten controleren of mijn fiets wel goed afgesteld staat ten opzichte van mijn afmetingen en fiets voorkeur.

Mijn maten
Bij bikezone werkt met met het Bikefitting systeem. Als eerste ben ik zelf opgemeten. In het overzicht hieronder zijn mijn maten te vinden. De tabel "Resulterende maten" geven mijn maten weer. De tabel "Statistische maten" geven de Nederlandse gemiddelden weer. Bij "Linkerarm boven" en "Rechterarm boven" staat "Controleer!", omdat hier mijn maten nogal afwijken van het gemiddelde. En dat kan goed kloppen. Als ik overhemden koop zijn bijna altijd de mouwen te kort. Ofwel: mijn armen zijn verhoudingsgewijs lang.

Bike Fitting Maten Jbarelds 24jan2012
Mijn Fietsmaten
Nadat ik zelf opgemeten was, was het tijd om de instellingen van mijn Bulls Racefiets op te laten meten. De geconstateerde instellingen zijn vervolgens vergeleken met de "Road Racing Comfort" standaard instelling. Hieronder vindt je het resultaat. De maten die er met de pen bijgeschreven zijn, zijn de instellingen van mijn Bulls racefiets.
Bike Fitting Comfort 24jan2012
Het eindverdict
Het eindverdict was dat mijn fiets prima ingesteld staat om er "comfortabel" mee te fietsen. Als ik er wedstrijden of tijdritten mee wil gaan rijden, dan zal het stuur lager gezet moeten worden. Maar gezien mijn rugproblemen (hernia) ben ik dat geenzins van plan. Dus de fiets was prima.

Schoenplaatjes
Wel werd geconstateerd dat mijn schoenplaatjes niet goed onder mijn schoenen stonden dus die zijn wel aangepast. Daarnaast heb ik nog prima tips gekregen mbt mijn knieblessure (specifieke rekoefeningen en Arniflor creme).

Conclusie Bikezone
Ik ben vanmiddag erg goed geholpen. Professioneel personeel dat echt tijd voor je neemt. Ik was aangenaam verrast. Tel daarbij op een winkel vol met mooi speelgoed vlak bij mij om de hoek en dan weet ik dat ik daar zeker nog wel eens terug kom.

De komende weken zal ik goed aan de slag gaan met de rek oefeningen en Arniflor. Hopelijk krijgen we daarmee de blessure weer klein. De aangepaste schoenplaatjes zouden zowiezo al moeten helpen.

p.s. Vandaag ook nog vernomen dat ik weer naar de 8e plek gestegen ben in het vossenrit klassement (stond op de 13e plaats). De wonderen zijn de wereld nog niet uit..:-)

maandag 23 januari 2012

Tegenwind....

Zo voortvarend als ik vorige week van start ging, zo moeizaam ging deze week: slecht weer, verkoudheid opgelopen, weinig tijd om te trainen, weer last van mijn oude blessure (tractus illiotibialus frictie syndrom), etc. Het gevolg was dat ik na vrijdag nog maar 1x een uurtje op de crosstrainer had gestaan deze week. 

Zaterdag
Aangezien ik vanaf nu elke week een 'lange rit' (>70km) wil maken moest het zaterdag dus gaan gebeuren. Zondag zou ik nl. de vossenrit gaan rijden. Na zaterdagochtend uiterst moeizaam uit mijn bed te zijn gekomen schoot de moedeloosheid me helemaal in mijn fietsschoenen toen ik de gordijnen opentrok: regen! Ai, ai, dilemma. Ga ik wel, of ga ik niet. Mijn eerste reactie was vrij helder: "ik ga niet" waarna ik vervolgens weer het bed in ben gestapt. Na een klein uurtje nog uitgeslapen te hebben lag ik toch niet lekker. Ik kan de laatste trainingmogelijkheid voor deze week toch niet zomaar voorbij laten gaan? Na nog wat getreuzel kon ik me uiteindelijk vermannen en heb toch de fietskleding aangetrokken.

Gelukkig was het ondertussen droog geworden en heb ik tot de laatste kilometers zelfs nog droog kunnen fietsen. Qua fysiek stelde de training niet veel o.a. door mijn verkoudheid. Het was meer een mentale training (en overwinning).


Zondag
Nog steeds geteisterd door de verkoudheid was het mijn plan om lekker rustig aan te doen deze vossenrit. Gewoon tactisch rijden en proberen alle emmers te halen. Zo gezegd zo gedaan. Ik heb alle emmers gezien/gehaald (4 stuks) en wellicht heb ik ook nog een paar extra puntjes bij elkaar gesprokkeld voor mijn positie. Het laatste stuk van de rit was nl. nogal rommelig en mijn vermoeden is dat er nogal wat rijders een emmer gemist hebben. Hoe dan ook: we zullen het deze week in de uitslag gaan zien.


Slot conclusie
Ondanks het slechte begin heb ik in het weekend nog het e.e.a. recht kunnen zetten qua trainingsarbeid. Maar dit soort weken sla ik in de toekomst toch liever over.

Racefiets
177 km (2x)
07:06 uur
Cross-hybride
255 km (6x)
10:16 uur
Totaal
432 km


maandag 16 januari 2012

Johan 'Bartoli'

De laatste paar weken wordt ik zondags tijdens onze vossenritten consequent 'Bartoli' genoemd door de voorzitter van onze Fietsclub (hij heeft moeite met mijn achternaam 'Barelds'). Nou ken ik mijn (fiets) klassiekers totaal niet dus ben ik vanavond maar eens gaan googlen op 'Bartoli' om te kijken wat de beste man allemaal op fiets gebied gepresteerd heeft. En dat is toch wel aanzienlijk.
Michele Bartoli
Michele Bartoli (slechts 4 jaar jonger als ik) behoorde midden jaren 90 tot de wereldtop en heeft onder meer rond die periode 5 keer een grote voorjaarsklassieker gewonnen. In 2002 won hij zelfs de Amstel Gold Race. Eigenlijk best een groot compliment dus je hem als nickname krijgt. Die houden we er dus maar in...:-)

zondag 15 januari 2012

Week 2

Het was een lekker sportweek, week 2. Volgens de planning zou ik deze week 100km moeten rijden in 2 trainingen, maar het is wat meer geworden. De keek op de week:

Maandag
Maandag ben ik op de MTB naar het nieuwe kantoor in Zoetermeer gefietst. Ruim 22km enkele reis en op de terugweg ook nog een mooie binnendoor route gevonden. Gaan we zeker vaker doen.
Garmin gegevens: Woon-Werk en Werk-Woon

Woensdag
Een uurtje rustig op de cross-trainer gestaan en alle afleveringen van RAMBAM gezien. Vooral de aflevering waarin Derk Ogilvy ontmaskerd wordt was geniaal. Eindelijk iemand die Nederland op dit vlak de spiegel eens voorgehouden. Dat werd hoog tijd. We leren het ook nooit.
Garmin gegevens: cross-trainer

Vrijdag
Voor vrijdagmiddag had ik mijn zinnen gezet op een LSD (Long Slow Distance) tocht. Het was al weer ruim 2 maanden geleden dat ik op de racer had gezeten en een soortgelijke periode dat ik een tocht van langer dan 60km gefietst had. Het was dus tijd voor een rustige lange rit. Met bikeroutetoaster had ik een rondje om Rotterdam uitgezet en in de Garmin 800 geladen. Een dikke 90km. Lekker ingepakt en ruim van eten en drinken voorzien ben ik op de racer gestapt. Het was heerlijk om weer eens een lange tocht te maken. Na 70km begonnen de benen wel iets zwaar te worden. Opmerkelijk hoe snel je je duurconditie weer kwijt kan raken. Al met al viel het me niet tegen.

Zondag
De gebruikelijke vossenrit. Zwager Cees en buurman Niels schitterden allebei door afwezigheid, dus ik kon ongestoord het gas opentrekken. Het parcours ging geregeld door stukken drekkig gras en andere onverharde ellende, dus op dat punt was ik met de MTB duidelijk in het voordeel.

Maar op de lange stukken als het boven de 35km/uur ging was het moeilijk om aan de kopgroep te blijven hangen. Gelukkig zorgden kruispunten en smalle doorgangen geregeld voor opstoppingkjes zodat ik weer aan kon sluiten.

Ondanks de lange tocht van vrijdag (of misschien wel dankzij) ging het vandaag heerlijk. Ik kon het hoge tempo/de hoge hartslag tijdens de hele rit goed vasthouden. Sterker nog: het is een all-time high geworden qua gemiddelde snelheid op de MTB.

Helaas hadden de route uitzetters aan het einde van de rit weer een geintje uitgehaald. Er bleek nog een emmer te staan die alleen door goed opletten en beredeneren gevonden kon worden. En dat is natuurlijk moeilijk als een kopgroep bij de vos aankomt. Iedereen stoof rechtstreeks op de Vos af en ik vermoed dat zo ongeveer iedereen op die manier de 4e emmer gemist heeft.

Ook ik zag deze slinkse streek volledig over hoofd en ben gelijk op de vos afgestierd. Aangezien de meesten dus maar 3 punten hebben is kans dus groot dat ik weer niet uit die top-10 van het klassement kom...:-)
Garmin gegevens: Vossenrit 12

Totalen na week 2

Racefiets
95 km (1x)
03:38 uur
Cross-hybride
197 km (5x)
7:33 uur
Totaal
292 km


woensdag 11 januari 2012

Zesdaagse Rotterdam

Via onze fietsclub FTCW kwam ik in de gelegenheid om gisteravond naar de Zesdaagse van Rotterdam te gaan. Ook zwager Cees was van de partij. De kaartjes waren gratis en alleen voor de (Kwi)busreis moest het luttele bedrag van 5 euries neergeteld worden. Kortom: dat laat je niet liggen. De bus vertrok om 18.00 uur vanaf Velo Wateringen en het was gelijk een gezellige boel. Na een tussenstop in Naaldwijk kwamen we even voor zevenen aan bij Ahoy.

Gezellige boel bij de zesdaagse in Rotterdam
Ik ben niet met wielersport grootgebracht dus het hele fenomeen zesdaagse was mij grotendeels onbekend. Gelukkig had ik de folder "Wat is een zesdaagse" van de website van de zesdaagse vantevoren goed bestudeerd. Koppelkoersen, koppelafvalkoersen, derny's, koppeltijdrit, superprints, we hebben het allemaal gezien. Met name laatste Koppelkoers was spannend tot aan het einde. De zesdaagse was gelijk ook het afscheid van Danny Stam. Tot gisteravond had ik nog nooit van de beste man gehoord, maar als je 16x een zesdaagse hebt gewonnen ben je wel goed denk ik..:-)

Op de foto met Thomas Dekker
Tussen de bedrijven door liepen we ook Thomas Dekker nog tegen het lijf die een signeersessie kwam geven. Hij wilde graag met me op de foto en tja..ik ben natuurlijk de beroerdste niet..:-) Stom genoeg ben ik hem vergeten te vragen of hij toevallig nog een leuk 'te veilen item' heeft voor onze Tour for Life team sponsoring. Maar hij zal mijn blog ook wel lezen, dus dat verzoek doe ik dan bij deze alsnog even aan hem...:-)

Na elven vertrok we weer met de bus richting Den Haag. Het was een leuke avond. En als de gelegenheid er is gaan we volgend jaar weer.

zondag 8 januari 2012

Uitgebodemd

Soms heb je van die momenten dat je denkt: "genoeg is genoeg". Vandaag had ik zo'n moment. De laatste 70km+ fietstocht dateert al weer van oktober vorig jaar. De racefiets staat al ruim 2 maanden met zachte bandjes in de schuur stof te happen. Ik weeg al weer +80kg (moet nog 3 kilo af). En voor de gemiddelde snelheid van 25km/uur tijdens vossenrit van vandaag had ik een gemiddelde hartslag van 163 (D3) nodig. Genoeg is genoeg! De pret is over! De winterstop is vanaf vandaag officieel voorbij. De bodem is bereikt en vanaf nu gaat het alleen maar weer omhoog tot augustus dit jaar. We zijn uitgebodemd.

Plan van Aanpak
In concreto: deze week ga ik de racer in orde maken en vrijdagmiddag ga ik een LSD (Long Slow Distance) tocht op de racer maken van minimaal 70km. Over 9 weken is de Witte Kruis Classic (100km), het eerste richtpunt van dit jaar, en dan moet die afstand weer enigszins in de benen zitten. Het fietsseizoen 2012 is nu echt begonnen!

Racefiets
0 km (0x)
00:00 uur
Cross-hybride
100 km (2x)
3:54 uur
Totaal
100 km


maandag 2 januari 2012

De kop is er af!

Zoals in mijn vorige artikel te lezen was heb ik mij voorgenomen om in 2012 niet meer over elk trainingsritje een blogartikel te schrijven. Daar ga ik me ook zeker aan houden. Maar de eerste kilometers van 2012 kan je natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan; die moeten geblogd worden.

Het was een pittig ritje vanmiddag met de gebruikelijke wind-tegen richting Hoek van Holland. Onderweg werd ik ingehaald door iemand op een BeachBike. Even aangepikt, maar bij een klein klimmetje was het gebeurd met me. Te lang boven het omslagpunt gereden en ineens was de koek op. Volledig opgeblazen. Gelukkig kon ik redelijk snel weer herstellen en voorbij Hoek van Holland ging het weer ouderwets lekker (met de wind in de rug....:-)).

Trainingsschema 2012
Van het weekend heb ik ook maar weer een (concept) trainingschema voor 2012 in elkaar gedraaid. Niks geavanceerd met trainingszones enzo, maar redelijk basaal met fiets frequentie en afstanden. Het doel van het schema is om een beetje gevoel te krijgen bij de tijd die nog rest tot aan de Tour For Life en de kilometers die gemaakt moeten worden. Het schema is hier te vinden.

AtoS For Live
Op het werk komt de onderlinge communicatie tussen de teamleden van ons AtoS For Live team aardig op gang via email en social media. De eerste initiatieven voor sponsoring worden bekokstoofd en ook de eerste voorzichtige donaties komen binnen. Het wachten is nog op het eerste bedrijf dat een sponsor toezegging gaat doen. Spannend en erg leuk om eens zelf van dichtbij mee te maken.



Racefiets
0 km (0x)
00:00 uur
Cross-hybride
57 km (1x)
2:09 uur
Totaal
57 km

zondag 1 januari 2012

Jaaroverzicht 2011

Volgens goed blog gebruik volgt er rond elke jaarwisseling een jaaroverzicht. "Watieskebuurt" afgelopen jaar en wat zijn de plannen voor het nieuwe jaar? Het jaar 2011 is voor mij/ons een jaar van uitersten geweest. Uitersten in positieve, maar ook in negatieve zin.

Negatief!
Om maar met de negatieve uiterste te beginnen: lichamelijk gezien was 2011 niet zo fraai. Met mij gaat alles prima, maar mijn Carla krijgt in mei spontaan een zeer ernstige aanval van BPPD. Een lange tijd wordt zelfs een combinatie met beroerte of tia vermoed. Ze draait (tijdelijk) het ziekenhuis in en gaat daarna een zeer uitgebreid en langdurig onderzoekstraject in. Tot op de dag van vandaag is ze nog steeds niet hersteld en lopen er nog onderzoeken. Het herstel gaat tergend langzaam en dat trekt een grote lichamelijke en emotionele wissel. Een slopende situatie waar 2012 hopelijk (volledige) verbetering gaat brengen.

Positief!
En dan het positieve van 2011. We hebben gezinsuitbreiding gehad! We hebben een kleine dondersteen er bij gekregen: Matz! Een hoop plezier, maar bij tijd en wijle ook erg vermoeiend..:-)
Matz
En dan de sport. Sportief gezien was 2011 een topjaar!
Een jaar waarin ik (niet geheel ook tot mijn eigen verbazing) enorm veel heb kunnen doen.

De feiten
Even de feiten op een rijtje:

Alle gestelde doelen voor dit jaar zijn behaald:

Ik heb het record aantal van 16 BIG's gescoord dit jaar:


Verder een aantal mooie toertochten gereden:


Garmin
Uiteraard heb ik met mijn digitale speelgoed weer wat cijfers over 2011 boven tafel gehaald.
De Garmin connect rapportage weet me het volgende over mijn fietsprestaties in 2011 te melden:

Totale afstand:             11.001 km
Da's gemiddeld maar 30km per dag riep iemand gisteren. Een beetje scholier trapt dat ook weg..:-)
Totaal tijd:                   436,43 uren
Of wel, 1 uur en 19 minuten per dag gemiddeld.
Gemiddelde afstand:       73,34 km
Gemiddelde tijd:               2:53 uur
Gemiddelde snelheid:        25,3 km/uur
Gemiddelde hartslag:          141 bpm
Lekker rustige hartslag. Valt allemaal reuze mee dat fietsen..:-)
Gemiddelde fietscadans:       81 rpm

Per maand ziet dat er ongeveer zo uit:
De Garmin cijfers over 2011
Vooruitzichten 2012
Tot zover de cijfers over 2011. En dan even vooruitkijken naar 2012. Na een sportief topjaar als 2011 ligt het gevaar op de loer dat je je mooie prestatie van 2011 in 2012 wilt gaan overtreffen. Nóg meer toertochten rijden, nóg weer meer kilometers proberen maken, nét nog iets meer doen. Nou, dat gaan we dus niet doen. Ik geloof dat dat een recept voor is deceptie. Je loopt op een gegeven moment tegen je grenzen en dan is het zwarte gat aldaar. Het motto voor 2012 is daarom anders, niet meer.

Hoofddoel 2012
Het hoofddoel is inmiddels bekend: ik heb het voorrecht om van 26 augustus tem 2 september mee te mogen rijden in een AtoS team bij de Tour For Life. Een 8-daagse monstertocht van Bardonecchia, Italie naar de Cauberg in Limburg. Meer dan 1200 kilometers fietsen en alles voor het goede doel (Artsen zonder Grenzen). Uiteraard reken ik er op dat de lezers van dit blog mijn team weer ruimhartig sponsoren! ..:-)


Helaas was er in ons TfL team geen plaats voor mijn fietsmaatjes, zwager Cees en buurman Niels. Als niet-AtoS medewerkers mogen ze niet deelnemen in het AtoS team en kunnen we dus niet samen voor jaardoel 2012 gaan. Ik hoop uiteraard wel weer de nodige kilometers met ze te maken.

Trainingsaanpak
Trainingstechnisch wil ik het dit jaar wat anders aanpakken. Voor een TfL moet moet je uiteraard wel de nodige trainings kilometer maken, maar ik ga proberen wat meer te pieken. Met zo min mogelijk kilometers als noodzakelijk, maximaal rendement proberen te halen. Ik ga er dus vanuit dat er zeker geen 10.000km gefietst worden dit jaar.

Voor aanvang van de TfL hoop ik zo rond de 5000km gemaakt te hebben. Praktisch gezien houdt het in dat ik de eerste maanden niet als een wilde kilometers ga draaien, maar proberen het aantal trainingskilometers gematigd te houden en geleidelijk uit te bouwen. De laatste 6 weken voor de TfL wil ik pas de volledige zware trainingsweken gaan maken. Nogmaals: het is een plan. Wat er werkelijk gaat gebeuren als het voorjaar in alle hevigheid losbarst durf ik niet met zekerheid te zeggen..:-)

Bloggen en Social Media
Het afgelopen jaar heb ik zo ongeveer alles geblogged wat ik deed. Elk trainingsritje kreeg een blog artikeltje. Dat was wel een beetje te veel van het goede. Sleur en weerzin lagen om de hoek, dus dat doen we dit jaar wat anders. Alleen vermeldenswaardige zaken worden nog geblogged en de rest wellicht via social media als Twitter en Facebook.

Nog maar eens
Het is al vaak gezegd en geroepen de afgelopen weken, maar je kan het elkaar eigenlijk niet genoeg toewensen:

Ik wens iedereen een gezond,
liefdevol en sportief 2012!
Maak er wat moois van!