zondag 24 maart 2013

De laatste vossenrit FTCW

Terwijl buiten de ijskoude oostenwind om het huis giert en gevoelstemperaturen van -15 bereikt worden maak ik me klaar voor de laatste vossenrit van dit seizoen. Want weer of geen weer, er zal gefietst worden! Ook buurman Niels heeft nog ergens de kracht gevonden om zich uit zijn bed te hijsen en het strakke pak aan te trekken. De opkomst in de Velo kantine is door de barre omstandigheden niet zo groot als anders. Maar er vallen nog punten te verdienen, dus de echte  die-hards zijn aanwezig.

Na het startschot gaat iedereen er gewoontetrouw weer als een dolle vandoor. Buurman Niels kan al snel niet meer volgen dus die ben ik al snel kwijt. Ik beland in een mixed groepje van groep 2 en veteranen rijders. Het gaat kop-over-kop dus geen moment rust.

Rijdende controle emmers
De controle emmers heeft men deze keer weer op een zeer ludieke manier langs het parcours gesitueerd. Onopvallende mannen op bakfietsen met de rode emmer voorop de bagagedrager fungeren als controlepost. Wel goed opletten dat ze aan je rechterkant fietsen anders tellen ze niet! ..:-)

Dubbele pech
Onderweg komen we ook nog een paar groep 1 rijders tegen waarvan er een, die kort in het klassement staat, lek heeft gereden. Een maat van hem biedt hem zijn fiets aan en na kort oponthoud zijn ze weer los. Van dergelijke hardrijders kunnen we mooi meeprofiteren en we blijven een tijdje bij het groepje in het wiel hangen. Plotsklaps paniek in de tent. De lek-rijder heeft ontdekt dat hij zijn controle kaartjes nog aan de andere fiets heeft hangen. Ai, ai, dubbele pech! Met een noodgang keert hij om om ze te halen. Dat wordt een mooie verhaal voor bij de borrel vanmiddag.

Eigen pech
Ook zelf heb nog wat pech. Bij de laatste controle emmer kom ik tot de ontdekking dat ik geen kaartjes meer in mijn achterzak heb. Waarschijnlijk heb ik bij de een-na-laatste controle 2 aan-elkaar-geplakte kaartjes ingegooid. Ok, dan geen 5 maar 3 punten deze keer. Voor het klassement maakt het toch niet veel meer uit. Ik heb lekker gereden en daar gaat het voor nu om.

Zomer vossenrit competitie
Vanaf 3 april begint de zomer vossenrit competitie bij fietsclub "de Glazen Stad". Om de interval conditie ook in de zomer op peil te houden heb ik me bij wijze van experiment ook voor die competitie ingeschreven. We gaan dus gewoon lekker de zomer door met vossenritten. Hopelijk een goede aanvulling op de wekelijkse toertochten.

vrijdag 22 maart 2013

Rondje Uithoorn

Nou ja, rondje. Laten we zeggen 'ronde'. Wel op het gemak gefietst, maar door de wind kon dat ook bijna niet anders. De eerste 60km had ik een dikke vieze vette wind tegen (kracht 5-6). Pas na een kilometer of 70 begon ik hem eindelijk een beetje in de rug te krijgen.

Ondanks alle fietskilometers heb ik vandaag toch een redelijke kledings-inschattingsfout gemaakt. Door alle horror berichten over gevoelstemperaturen van -10 en lager had ik mezelf veel te warm ingepakt. Ik had mijn winterjack aangedaan met daaronder een skipully en een hemd. Het ding met mijn winterjack is dat het zo warm is dat je het eigenlijk pas moet dragen bij temperaturen lager dan -5. En ik had in mijn wijsheid besloten hem vandaag aan te doen. Met de pully en het hemd eronder begon ik dus al snel oververhit te raken. Foute boel. Onderweg eerst mijn hemd uitgedaan en ergens rond de 80km pully uit en hemd weer aan, en dus alleen met het hemd onder het jack gefietst. En dan nog steeds niet koud hebben he? Pfff....

De fiets was gelukkig helemaal top na de grote beurt van gisteren. Alleen ben ik er nog steeds niet uit of ik het Brooks zadel wel ga gebruiken voor de lange afstanden. Het nadeel is dat je er niet in de lengerichting op kan schuiven. Dit komt omdat het zadel niet plat als een strijkplank is, maar zich helemaal naar je kont heeft gevormd. Voordeel hiervan is wel dat je veel stabieler zit. Tja, het blijft een gepuzzel. To be continued....

Zephyr onderhoud

Na 3/4 jaar was mijn VanNicholas, Zephyr racefiets toe aan zijn jaarlijkse beurt. Gisteren zijn bij Bikezone Den Haag de cassette, ketting en middenblad voor vervangen. Gezien de slechte ervaringen met het afzonderlijk vervangen van deze onderdelen doe ik dat tegenwoordig in 1 keer. De ketting en tandwielen kunnen dan beter op elkaar inslijten en dat voorkomt problemen met b.v. een overspringende ketting.

Aangezien mijn zadelpen ook al begon schilveren (de coating kwam los) is deze ook maar gelijk vervangen. Bleek nog geen eenvoudige klus want hij leek wel min of meer in de frame vast-gecorrodeerd te zijn. Dat schijnt overigens wel vaker voor te komen tussen titanium en andere metalen.

Verder is de spaakspanning even nagelopen en zijn nog wat remblokken vervangen. En toen ik hem gisteren kon ophalen heb ik ook nog maar even een passend zadeltasje aangeschaft. De oude moest ik provisorisch vastknopen en dat is natuurlijk geen stijl op zon mooie fiets..:-). Prima gasten overigens bij Bikezone. Zelfs mijn zadel was weer helemaal in de oude stand terug gemonteerd. Prima!  

De hele boel is dus weer in orde en we gaan de fiets vanmiddag eerst eens flink aan een test onderwerpen. 130 kilometers staan er op het programma. Met een ijzige koude noord-oost wind en temperaturen rond het vriespunt wordt dat mezelf flink inpakken. Ik beschouw het maar als een soort van compensatie van de schaatstochten die er deze winter niet geweest zijn...:-)

Rondje Uithoorn, 130km

zondag 17 maart 2013

Joop Zoetemelk Classic - 2013

Weinig training en veel wind
Door het wisselvallige (slechte) weer en de wintersport was er van lange afstanden fietsen nog niet veel gekomen tot nu toe. Ook de Witte Kruis Classic van afgelopen weekend heb ik om het slechte weer laten schieten. Het regende de hele dag. Maar vandaag gaven de voorspellingen aan dat we het droog zouden houden. Wel een beste wind (5-6), dat dan weer wel.

75km variant
Het begint al een beetje traditie te worden. Ik fiets naar Leiden, fiets de JZC en fiets vervolgens weer terug. Dat levert een extra 45km fietskilometers voor de heen- en terugreis op. Ik had met voor de 100km ingeschreven, maar door hiervoor genoemde redenen besloot ik vandaag de 75km variant te rijden. daarmee komt het totaal dan op +/-120km. Lang zat voor vandaag.

Klimmen tegen MS
Bij de start tent van Swift in Leiden aangekomen kom ik ook nog Theo Visser tegen. Hij staat daar bij zijn "Klimmen tegen MS" stand. Daar worden stroopwafels verkocht voor het goede doel. Theo zelf fiets voor datzelfde goede doel ook dit jaar weer 3x de Mont Ventoux op. Weer goed bezig die Theo!

Fietsen maar!
Na even met Theo bijgepraat te hebben stap ik op de fiets. De tocht verloopt prima. Een enkele sputter onderweg maar verder droog. In het begin kon ik nog wel wat met groepjes meefietsen, maar al snel kwam de splitsing voor de overigen afstanden (100, 150) en toen bleken de meeste rijders toch wel voor die afstanden te gaan. Het gevolg was dat ik de rest praktisch alleen gereden heb. Met name de laatste 25km waar je weer afbuigt richting Leiden was dat nog wel even bikkelen. Hier kreeg je de wind (kracht 5) vol tegen. 

Bij terugkomst in de tent nog snel even de JZC bidon opgehaald en voor ik helemaal afgekoeld ben weer op de fiets richting huis. Ook hier nog even 20km flinke wind tegen. Al met al geen slechte toertocht gefietst. Het horror scenario van een hele dag fietsen in de regen bij een lage temperatuur en met windkracht 6 tegen is gelukkig niet uitgekomen.

Ik kon wel merken dat ik al een tijd de 100+ afstand niet meer gefietst had. Als het weer nu eens een beetje meezit is dit hopelijk de echte start voor het rijden van deze langere afstanden en het opbouwen van de conditie hierin.

dinsdag 5 maart 2013

Toerseizoen 2013: we gaan er aan beginnen!

Het is al weer een tijdje geleden sinds mijn laatste blogupdate. Maar uiteraard heb ik niet stilgezeten. Vossenritten, al ettelijke +100km tochten en een wintersport zijn al gepasseerde zaken. De racefiets is afgesteld en staat te popelen om aan de wekelijkse toertochten te gaan beginnen (net als ik..:-)).

Aanstaande zaterdag is het zo ver. Dan wordt de Witte Kruis Classic verreden. 100 kilometer op eigen vertrouwd trainingsgebied, een mooi begin. Dit jaar wordt er gestart vanaf de Houtrusthallen in Den Haag. De oude locatie werd te klein, een goed teken!

Iedereen veel (fiets)plezier het nieuwe toerseizoen!

Groeten,
Johan