donderdag 31 december 2015

Jaaroverzicht 2015

Het jaar 2015 begon niet zo lekker. Mijn oude vertrouwde zadel was kapot gegaan en niet meer nieuw verkrijgbaar. Ik moest dus op zoek naar een nieuw zadel. Elke fietser die veel kilometers maakt weet hoe belangrijk een goed passend zadel is. En die van mij was dus stuk.

De eerste helft van 2015 stond dus ondermeer in het teken van zadels testen. Uiteindelijk dacht ik het juiste zadel gevonden te hebben. De Proloq Eva Kappa 2.0.  Maar dat bleek een misvatting. Later hierover meer.

Het was mijn voornemen om in het voorjaar een paar Vlaamse klassiekers te rijden. Nu ben ik geen fan van kasseien maar mijn motto is dat je alles een keer meegemaakt moet hebben dus moest ik er aan geloven.

Maart
Op 28 maart de toerversie Gent-Wevelgem 146km samen met fietsmaatjes Paul en Ton.
Op 4 april, het echte werk. De Ronde van Vlaanderen, 135km. Het was nat, koud, glibberig, maar ook gezellig druk. Flandrien weer, Op de steile kasseienhellingen slipten de wielen voortdurend weg, maar ik had me voorgenomen niet af te stappen. Dat lukte tot de laatste beklimming toen ik helaas noodgedwongen moest afstappen door een rijder voor me. Het was wel een top dag! 

April
Een paar weken later de Amstel Gold Race samen met fietsmaatje Bas. Het wordt onderhand al een beetje een traditie om met de resp. gezinnetjes het weekend te camperen tijdens de AGR. Ook dit jaar weer. Gezellig en lekker met Bas gefietst. Wel pittig! (Strava suffer score 299).

Mei
Een maand later op 14 mei de Klim Classic. 165 kilometer ook weer samen met Bas en zoals gebruikelijk flink pittig. Twee weken later fietsen Bas en ik de Elfstedentocht. 232 kilometer in een record gemiddelde van 30.2km/uur. De vorm is uitstekend!

Juni 
De goede vorm zet zich door en de absolute vormpiek blijkt te liggen bij de Rabobank Prestige Toertocht. Samen met zwagertje Cees en fietsmaatje Ton fietsen we deze 160km lange tocht in een recordtijd. Een gemiddelde van 32,7km/uur. Als de brandweer!

Juli
In juli fietsen we met leden van fietsclub FTCW en de Glazen Stad in pelotonsverband naar de start van de Tour de France in Utrecht. Het Grand Depart!  Een prachtige tocht op een wel erg warme dag! De Garmin klokt maar liefst 31 graden Celcius gemiddeld. Flink drinken onderweg dus om geen zonnesteek op te lopen. In Nieuwegein kleden we ons om en gaan met de tram naar de start van de tijdrit. Na een heerlijke dag wielrennen stappen we in de bus terug naar huis. 

Augustus
En dan is het eindelijk zo ver. Mijn eerste kennismaking met Bike Packing. Het maken van een self supporting, meerdaagse fietstocht, met minimale bepakking. Als voorbereiding heb ik een setje Apidure fietstassen gekocht die zonder bagagedragers of andere hulpstukken aan mijn racefiets gehangen kunnen worden. Bike packing! 
Vertrek vanuit Nevers
Na een city trip met dochter Julia naar London rijden we met de auto door naar Couleuvre. Een klein plaatsje ergens halverwege Frankrijk waar kennissen wonen. Van hieruit zal mijn tocht beginnen. In zes dagen terug fietsen naar Nederland. 


De start gaat voortvarend. De eerste dag fiets ik van Nevers naar Auxerre. Een prachtige rit van 135km over het Franse platteland en langs een soort van Canal du Midi.
Veel water en bruggetjes onderweg
Dag twee gaat door naar La Rothiere. Ik heb wind mee en de vaart zit er lekker in. De laatste 30 kilometer gaan door het schitterende natuurgebied "Foret 'd Orient". Minder lekker is het gevoel in mijn kont. Al snel na de start blijk ik last van mijn zadel te hebben. Het zadel voldeed prima tijdens enkelvoudige tochten maar meerdaagse tochten is toch andere koek. 

Forêt 'd Orient
Op dag 3 besluit ik met een dubbele fietsbroek te gaan rijden in de hoop dat de pijn te harden is. Al bij vertrek uit La Rothiere regent het en fiets ik in mijn regenkleding. Het eerste gedeelte van de rit gaat over de eindeloze vlakten van het Franse platteland. Misschien komt het door het troosteloze weer, maar er lijkt ook geen einde te komen aan de lange wegen over het platteland.
Champagne streek rond Reims
Uiteindelijk kom ik in de Champange streek in de buurt van Reims. Ondanks de dubbele broek is mijn kont dan al dusdanig verziekt dat ik besluit er een punt achter te zetten. Verder rijden is kansloos. De volgende dag ga ik met ingepakte fiets per TGV naar Parijs waar ik overstap op de Thalys naar Rotterdam. Ook een leuk avontuur maar niet helemaal de manier waarop ik verwacht had thuis te komen.

Fietswielen er uit en alles inpakken voor de TGV / Thalys naar huis
Ondanks de anti-climax op het einde kijk ik toch terug op een mooi avontuur. Het zaadje is gepland en al snel begin ik al plannen te maken voor een nieuw meerdaags bike-packing fietsavontuur. Maar eerst moet het probleem met het zadel opgelost worden!

September
Ik heb nog een paar weken om mijn zadelprobleem op te lossen wil ik nog mee kunnen doen aan de Atostour. Uiteraard heb ik ondertussen een aanvalsplan bedacht en ik koop een goedkoop BBB gel-zadel om in ieder geval direct weer enigszins te kunnen fietsen en de conditie op peil te houden.

Als lange termijn oplossing koop ik een fraai leren Gilles Berthoud zadel. Het summum van de lange afstand zadels dat mijn problemen moet gaan oplossen. Een gokje, dat wel. Het zadel kost 170,- euro en dat is toch best wel veel geld als het experiment mislukt. Gelukkig mislukt het experiment niet en blijkt Gilles Berthoud hét zadel waar ik al die tijd naar op zoek ben geweest.

De Atostour fiets ik ook op het nieuwe zadel en dat gaat perfect! Geen zadelproblemen meer, case closed.

Oktober - December
Na de meerdaagse rit uit Frankrijk van afgelopen zomer lijkt het bike-packing bacil zich definitief gevestigd te hebben. Ik begin te denken aan langere meerdaagse reizen en ga voorzichtig plannen maken voor het nieuwe jaar. In mei 2016 fietsen van Den Haag naar Santiago de Compostela. Een rit van 2500km. En als generale repetitie eind maart een 4-daagse tocht van Hull naar Harwich.

En oh ja, in december is er dan ook eindelijk een Tacx gekomen. Lange tijd wilde ik er niet aan, maar met de intrede van Zwift met daarbij de optie om de kilometers in Strava te loggen ben ik ook uiteindelijk toch overstag gegaan. En dat bevalt prima.

2016
En dan nu op naar 2016! Het belooft een spannend fietsjaar te worden met nieuwe grenzen die verlegd gaan worden. Iedereen de allerbeste wensen en een sportief 2016!

zondag 13 december 2015

Seven days in a row

Het klinkt misschien gek,  maar in de bijna 70.000km die ik in de afgelopen 6 jaren heb gefietst heb ik - tot afgelopen week - nog nooit 7 dagen aaneengesloten gefietst. Dus 7 dagen zonder een rustdag.

In de Tour des Alpes in 2014 fietste ik 5 dagen achter elkaar. Weliswaar meer dan 900km, maar desalniettemin geen 7 dagen.

En tijdens de Tour For Life in 2012, die acht fietsdagen kende, heb ik als gevolg van mijn knieblessure op dag 7 niet gefietst maar een rustdag genomen. Dag 8 heb ik wel weer mee gefietst, maar toen was de serie van zeven dus al doorbroken.

Tot afgelopen week dus.  In mijn jacht op de 14.000km voor dit jaar moest ik afgelopen week nog even flink aan de bak en het toeval wilde dat ik elke dag de mogelijkheid heb gezien te fietsen. Dit was echt een toeval want ik probeer het fietsen zo soepel mogelijk in te plannen, waarbij een rustdag helemaal niet erg is.
Seven days in a row cycling
Wat ik me afgelopen week ook nog realiseerde is dat ik aankomende maand mei ook 3 weken bijna onafgebroken op de fiets zit als ik onderweg ben naar Santiago de Compostela. Deze week, en wellicht ook nog de volgende twee weken, zijn dus ook mooie graadmeter hoe dit voelt. Het zadel zit in ieder geval goed, dus daar verwacht ik geen problemen meer mee :-)
Pedala!

donderdag 10 december 2015

Eindsprint 2015

Ik schrijf dit artikel met een blog app op mijn smartphone. Het is een testje of ik de app kan gebruiken tijdens mijn reis naar Santiago de Compostela.  Op alle fronten zijn we aan het voorbereiden :-)

We naderen het einde van het jaar en het all-time-high van 13.500 fietskilometers per jaar ( in 2014) komt in bereik. Zoals alles is ook dit aanstaande record het directe gevolg van de Global Warming.  Beter weer, dus kon er meer gefietst worden.  Maar ook de nieuwe Tacx Bushido heeft meegeholpen.  Ondanks wat gesputter van Strava 'vrienden'  reken ik de virtuele kilometers mee in het jaartotaal.  Dit  jaar voor het eerst omdat ik sinds de aanschaf van mijn nieuwe Tacx nu ook de mogelijkheid heb om de indoor kilometers op Strava te loggen. 

Het jaartotaal. Naast een nieuw record heb ik besloten de lat nog een beetje hoger te leggen. We gaan voor 14.000km dit jaar.  Dit betekend wel dat ik drie weken lang 350km per week weg moet trappen.  Dat komt in de praktijk neer op zon 50km per dag.  Ondertussen zit de eerste week er bijna op en heb elke dag op de fiets gezeten.   Een stuk pittiger want normaliter fiets ik om de een a twee dagen.

Ik realiseer me plotseling dat dit dagelijkse fietsenpatroon ook het geval zal zijn tijdens mijn rit naar Santiago.  Elke dag op de fiets maar dan zelfs 100 tot 120km per dag.  Deze laatste drie weken van het jaar geven dus een goed gevoel hoe het is om dagelijks elke dag te fietsen.

De komende weken moet ik dus nog even flink aan de bak maar dan heb wel een mooi record en de feestdagen.

To be continued...