zaterdag 9 januari 2016

Het zit hem in de details.....

Als je een maand van huis bent met een minimum aan bepakking dan zit het hem in de details. Handige dingetjes die je nodig hebt en die zo weinig mogelijk wegen. In dat kader een klein blogje over twee van die hebbedingetjes die ik, in een poging een vooruitziende blik te hebben, afgelopen week aangeschaft heb :-)

Schwalbe bandenspanningsmeter
Als eerste een bandenspanningsmeter.  Als je een maand op de racefiets onderweg bent is het onvermijdelijk dat de banden zacht(er) worden. Ik heb 25mm bandjes op mijn racefiets en de daarbij behorende bandenspanning is rond de 7 bar.  Dunne bandjes met een hoge druk hebben de neiging om al na een week iets aan spanning te verliezen. En omdat deze bandjes een relatief klein contactoppervlak hebben vertaald zich dat als snel in een hogere weerstand. Zwaarder fietsen dus.   Maar hoe weet je nu hoeveel spanning je in je banden hebt? Thuis is dat gemakkelijk. Daar heb ik een fietspomp met ingebouwde meter. Voor elke rit die ik maak controleer ik even snel of de banden nog op spanning zijn. Maar onderweg heb ik mijn grote fietspomp met ingebouwde meter niet bij de hand. Vandaar dus deze kleine handige meter.

Maar daar blijft het niet bij. Om 7 bar in een fietsband te krijgen moet je een goed pompje op je fiets hebben. De goedkopere varianten komen meestal maar tot een bar of 5 en dan daarmee houdt het dan wel op. Het is dus zaak om een kwalitatief goed pompje mee te nemen die ook nog goed werkt bij hoge spanning. En zoals met alles is "the proof of the pudding in the eating". Dus ga ik in de aankomende weken regelmatig mijn bandenspanning meten en kijken of ik deze met mijn huidige kleine fietspompje op 7 bar kan krijgen / houden. Lukt het niet, dan zal er ook nog een nieuw pompje aangeschaft moeten worden waarmee dat wel lukt.
Schwalbe bandenspanningsmeter
Stekker met 3 USB aansluitingen
Op de meerdaagse fietstochten gaat er ook het nodige aan elektronische apparatuur mee. Zo is er mijn Garmin Edge fietscomputer, mijn smartphone, mijn fototoestel en mijn e-book die allemaal bij tijd-en-wijle opgeladen moeten worden. Nu kan ik voor elk apparaat een aparte oplader meenemen, maar dat neemt relatief veel ruimte en gewicht in. Vandaag dus deze stekker met de 3 USB aansluitingen. Ik hoef dan alleen maar de kabeltjes van de verschillende apparaten mee te nemen in plaats van de volledige opladers.
Oplader met 3 USB aansluitingen.
Een ander bijkomende voordeel is dat ik op de hotelkamer(s) maar één stopcontact nodig bent om drie apparaten parallel op te laden. 's-Nachts kunnen dus de Garmin, telefoon en fototoestel tegelijkertijd opgeladen worden. En dat is wel zo handig.

To be continued.....

0 reacties: