maandag 18 april 2016

De eerste stempel....

Officieel is de start van pelgrimstocht naar Santiago de Compostela een feit. Vanochtend had ik een afspraak bij het secretariaat van de Bonifacius kerk in Rijswijk om de eerste stempel in mijn pelgrimspasspoort te halen. Het duurt weliswaar nog tot zaterdag voor ik vertrek, maar je kan er maar op tijd genoeg bij zijn :-).
Het passpoort krijgt de eerste stempel
 Daarnaast heb ik ook al per mail contact gehad met de secretariaten van de Onze Lieve Vrouwe kerk in Breda en Dordrecht om ze voor te bereiden op mijn komst a.s. zaterdag en de daarmee gepaarde wens om een stempeltje te bemachtigen. Dat bleek allemaal geen enkele probleem. Ze zijn aanwezig en er klaar voor.
Beste wel een mooie en hij past ook nog precies :-)
En naarmate het tijdstip van vertrek vordert ben ik me meer aan het verdiepen in de rijke historie van de pelgrimage naar SdC. Het boek "Historische route, Santiago de Compostela" van Jan Witte geeft daarbij interessante historische informatie. Zo blijkt de oudst bekende reisbeschrijving van pelgrimsroutes naar SdC te zijn opgetekend in de "Codex van Calixtus" geschreven door Amerique Picaud in de 12e eeuw. 
Codex van Calixtus.
De oudste reisgids van pelgrimeren naar Santiago de Compostela
De Codex wordt vandaag de dag in de kathedraal van Santiago de Compostela bewaard. Maar tot eenieders grote schrik wordt het ding op 8 juli 2011 op klaarlichte dag gestolen uit de kluis van het archief van de Kathedraal. Gelukkig wordt na het nodige speurwerk het monumentale boekwerk een jaar later weer teruggevonden bij een voormalig electricien van de Kathedraal. Hij blijkt het ding uit wraak gejat te hebben en in zijn garagebox opgeslagen te hebben. Ik vraag me af of hij zich realiseerde wat hij precies nu gejat had.. :-)

Kortom, het lijkt wel of je de Da Vinci Code van Dan Brown aan het lezen bent als je je een beetje in de geschiedenis van Santiago de Compostela verdiept. 

Wordt vervolgd....
7 reacties:

Melsje zei

Ik verheug me op jouw reisverslag. Veel plezier.

Johan Barelds zei

Dank je! Leuk te horen dat je het blog volgt. En ik verheug me er ook op om het reisverslag te maken. Houdt in dat ik midden in het avontuur zit :-). Tot later!

ARDelft zei

Iedere dag leesvoer

Johan Barelds zei

Zo is dat Anne :-).

michelphilippa zei

Hallo Johan,

we kennen elkaar niet, maar ik vind het leuk je blog te volgen en wens je veel succes met je reis. Een hele uitdaging, maar volgens mij ga je goed voorbereid op pad.

Groeten Michel Philippa (Klaaswaal, TC De Hoekse Renners)

Johan Barelds zei

Bedankt Michel! Leuk te horen dat je het blog volgt. Ben eigenlijk best wel benieuwd hoe je het gevonden hebt :-). Veel leesplezier de komende weken. Ik zal m'n best doen met de dagelijkse updates. Gr.Johan

michelphilippa zei

Hallo Johan,

das een goeie, ik weet niet meer hoe ik je blog gevonden , via een andere blog denk ik
Gr. Michel