zondag 27 november 2016

Project Genesis

Het is weer tijd voor een blog update. Over fietsen uiteraard. Na mijn fietsvakantie van afgelopen mei naar Santiago de Compostela ben ik me gaan interesseren voor de ideale bike-packing racefiets voor dergelijke vakanties. Als je je dan gaat verdiepen op wat voor fietsen andere bike-packing fietsreizigers rijden kom je al snel tot een paar conclusies. De meeste van die fietsen hebben schijfremmen. Dat heeft twee voordelen: het remt beter, met name in nat weer, en door het ontbreken van velgremmen ontstaat er meer ruimte om bredere banden te monteren waardoor de fiets meer geschikt wordt om ook off-road te fietsen. Iets wat bij fietsreizen buiten Nederland regelmatig voor komt.

Toen ik verder ging speuren ontdekte ik de zogenaamde "Adventure Bike" fiets categorie. In Nederland nog niet erg bekend maar in de UK bij voorbeeld al een veel gebruikte / verkochte fiets. Een adventure bike is een racefiets met de hiervoor beschreven eigenschappen (disc brakes, bredere banden) maar heeft daarbij bovendien ook een geometrie die comfortabeler is dan die van een normale racefiets. Daarbij heeft hij vaak ook nog voorzieningen op het frame voor het monteren van een derde bidonhouder en /of spatbordjes en bagagerekjes.  Allemaal erg handig als je met je racefiets op reis wilt.

De adventure bike is een soort van multi-functionele cyclocrosser met reisvoorzieningen die ook prima als normale racefiets op de verharde weg gebruikt kan worden. En over een dergelijke fiets ben ik dus sinds mei al aan het broeden en googelen. Tot vandaag. Vanochtend heb ik de knoop doorgehakt en heb besloten hoe ik het zou gaan aanpakken.Ik zou eerst het frame van mijn keuze bestellen en dan elke maand, zorgvuldig geselecteerde, onderdelen bij bestellen totdat mijn fiets na een paar maanden compleet zou zijn.

Genesis Croix de Fer 725
Na een bezoekje aan mijn fietsenmaker Menno, om me te later voorlichten over de juiste framemaat, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en heb ik mijn frame in Engeland besteld. Het is een stalen frame geworden. De Genesis Croix-de-fer, maat XL. Dit type frame / fiets is al meer dan 10 jaar een succesnummer in de UK en wordt geproduceerd door de gerenommeerde stalen framebouwer Reynolds. De keuze is op staal gevallen omdat dit erg goed trillingen absorbeert en daardoor comfortabel rijdt.

Vanaf nu is het de komende maanden speuren naar de juiste groepset, disc brakes, wielset en overige accessoires. Project Genesis is gestart!

Wordt vervolgd....

0 reacties: