zaterdag 9 januari 2016

Het zit hem in de details.....

Als je een maand van huis bent met een minimum aan bepakking dan zit het hem in de details. Handige dingetjes die je nodig hebt en die zo weinig mogelijk wegen. In dat kader een klein blogje over twee van die hebbedingetjes die ik, in een poging een vooruitziende blik te hebben, afgelopen week aangeschaft heb :-)

Schwalbe bandenspanningsmeter
Als eerste een bandenspanningsmeter.  Als je een maand op de racefiets onderweg bent is het onvermijdelijk dat de banden zacht(er) worden. Ik heb 25mm bandjes op mijn racefiets en de daarbij behorende bandenspanning is rond de 7 bar.  Dunne bandjes met een hoge druk hebben de neiging om al na een week iets aan spanning te verliezen. En omdat deze bandjes een relatief klein contactoppervlak hebben vertaald zich dat als snel in een hogere weerstand. Zwaarder fietsen dus.   Maar hoe weet je nu hoeveel spanning je in je banden hebt? Thuis is dat gemakkelijk. Daar heb ik een fietspomp met ingebouwde meter. Voor elke rit die ik maak controleer ik even snel of de banden nog op spanning zijn. Maar onderweg heb ik mijn grote fietspomp met ingebouwde meter niet bij de hand. Vandaar dus deze kleine handige meter.

Maar daar blijft het niet bij. Om 7 bar in een fietsband te krijgen moet je een goed pompje op je fiets hebben. De goedkopere varianten komen meestal maar tot een bar of 5 en dan daarmee houdt het dan wel op. Het is dus zaak om een kwalitatief goed pompje mee te nemen die ook nog goed werkt bij hoge spanning. En zoals met alles is "the proof of the pudding in the eating". Dus ga ik in de aankomende weken regelmatig mijn bandenspanning meten en kijken of ik deze met mijn huidige kleine fietspompje op 7 bar kan krijgen / houden. Lukt het niet, dan zal er ook nog een nieuw pompje aangeschaft moeten worden waarmee dat wel lukt.
Schwalbe bandenspanningsmeter
Stekker met 3 USB aansluitingen
Op de meerdaagse fietstochten gaat er ook het nodige aan elektronische apparatuur mee. Zo is er mijn Garmin Edge fietscomputer, mijn smartphone, mijn fototoestel en mijn e-book die allemaal bij tijd-en-wijle opgeladen moeten worden. Nu kan ik voor elk apparaat een aparte oplader meenemen, maar dat neemt relatief veel ruimte en gewicht in. Vandaag dus deze stekker met de 3 USB aansluitingen. Ik hoef dan alleen maar de kabeltjes van de verschillende apparaten mee te nemen in plaats van de volledige opladers.
Oplader met 3 USB aansluitingen.
Een ander bijkomende voordeel is dat ik op de hotelkamer(s) maar één stopcontact nodig bent om drie apparaten parallel op te laden. 's-Nachts kunnen dus de Garmin, telefoon en fototoestel tegelijkertijd opgeladen worden. En dat is wel zo handig.

To be continued.....

donderdag 7 januari 2016

Een tactische wissel....

Naast fietsen maak ik ook graag af en toe een paar mooie foto's. Het mooiste is om de twee liefhebberijen te combineren en een fototoestel mee te nemen als ik op de fiets stap. Ook voor de aankomende meerdaagse fietstrips Hull-Harwich en naar Santiago de Compostela gaat er -naast de smartphone- ook zeker een fotocamera mee.

Tot op heden was ik in het bezit van een mooie spiegelreflex camera, de Nikon D3200 met een Tamron 18-270mm F3.5-6.3 lens. Daarbij heb ik nog een heerlijke compactcamera. De Panasonic DMC-T5. maar die inmiddels al enigszins gedateerd en mist wat moderne functies.
Mijn spiegelreflex camera Nikon D3200 verkocht via MarktPlaats
Beide camera's hebben een nadeel als je ze mee wilt nemen op de fiets. De Nikon 3200 is veel te groot en zwaar en de Panasonic heeft geen optie om gemaakte foto's via Wifi over te zetten naar mijn smartphone. Wat nu te doen voor mijn twee meerdaagse fietsreizen het aankomende jaar? Als je een reis van 4 weken en meer dan 2500 kilometer gepland hebt wil je natuurlijk daar onderweg wel verslag van doen met mooie foto's.
Mijn "gouwe ouwe" compactcamera Panasonic DMC-TZ5
Na ampel beraad heb ik besloten om mijn Nikon spiegelreflex camera via Marktplaats te verkopen en hiervoor in plaats de nieuwste telg in de compactcamera's aan te schaffen; de Panasonic DMC-TZ70. De realiteit gebied namelijk te zeggen dat ik mijn compactcamera veel vaker gebruik dan mijn spiegelreflex camera. Bovendien doen beide camera's in foto kwaliteit niet voor elkaar onder.

De nieuwste aanwinst:  de Panasonic DMC-TZ70.
Afgelopen week heb ik dus maar de stoute schoenen aangetrokken en de Nikon spiegelreflex op Marktplaats gezet. Al vrij snel was er een belangstellende en een dag later was hij verkocht voor een mooie prijs. Met de geïncasseerde euro's op zak ben ik de volgende dag gelijk de Panasonic DMC-TZ70 gaan halen bij de MediaMarkt. De hele camera swap kon praktisch gedaan worden zonder geld bij te leggen (Ik ben toch zeker niet gek? :-))
De Joby Gorillapod. Handig mini-statief voor onderweg op de fiets. En de Smartphone past er ook op. Ook handig!
Het resultaat is dat ik nu 2 compact camera's heb: een ouwetje (Panasonic DMC-TZ5) en een nieuwe (Panasonic DMC-TZ70). Deze laatste gaat dus mee op mijn fietsreizen het komende jaar. Hij is bovendien op afstand te bedienen via een App op mijn smartphone. Samen met het ook aangeschafte mini-statief kunnen op die manier hier onderweg mooie "remote selfies" van fiets en fietser gemaakt worden.

Fotocamera klaar voor El Camino? Check!