zaterdag 6 augustus 2011

Sneekweek

Het is de komende week weer Sneekweek. De hele week zijn er zeilwedstrijden en andere evenementen. Traditiegetrouw komen er ook hordes -niet zeilende- jongelui op af om een week feest te vieren. Er is speciaal voor hun, tegenover RCN "De Potten", een tijdelijke camping bij het Sneekermeer ingericht, met de welluidende naam: "Sneekweek camping" (tja, hoe moeilijk wil je het maken..:-)).

Onze kinderen hebben de Sneekweek inmiddels ook ontdekt en wilden dit jaar ook weer van de partij zijn. Dus hebben we ze gisteren met hun tenten geïnstalleerd. Opa en Oma staan met caravan op RCN De Potten en kunnen zodoende mooi een oogje in het zeil houden. Zwager Cees was ook met het hele gezin van de partij.

Shoppen en fietsen
De vrouwen hadden al een plan-de-campagne voor vandaag gemaakt: Zij gingen in Sneek shoppen en de mannen (Johan, Cees en Sies) konden dan de hele middag fietsen. Die hele middag hadden we ook echt wel nodig. Ik had een tocht naar mijn ouders in Assen uitgezet van totaal  +/-150km en we moesten ook een beetje rekening houden met onze schoonvader Sies. Die is al in de zeventig. Ondanks zijn leeftijd fietst hij nog regelmatig en fietst hij zelfs jaarlijks nog de 11-stedentocht! Om 11.45 uur waren we allemaal compleet en gereed en konden we op de fiets stappen.

Cees rijd lek
De weersverwachting was dat we nog wel wat regen konden verwachten dus ik had mijn regenjasje onder handbereik. Gelukkig bleef het de hele weg naar Assen droog. Een kilometer of 20 vóór Assen reed Cees lek. Voorband. Met drie man is een bandje snel vervangen, dus dat bandje was zo vervangen. Hup, weer op pad; de koffie in Assen staat te roepen en ik had wel zin in een lekker bakkie. Wel G@tv#$%!  Een kilometer later staat Cees weer lek. Dezelfde voorband. Nu maar eens extra uitgebreid  de buitenband geïnspecteerd, maar er was toch echt niets meer te vinden wat er niet in thuishoorde. Klaarblijkelijk gewoon domme pech. Het laatste reservebandje van Cees gaat er in en we kunnen weer op pad.
De "bandjesplakkers".
Pitstop in Assen
Al snel zijn we bij mijn ouders in Assen. Mijn moeder heeft een pot koffie en paar heerlijke vlaaitjes klaarstaan. Die weet wel wat een hongerige fietser nodig heeft..:-). De tijd vliegt om en drie kwartier later, na het 2e bakkie wordt het echt tijd om weer te gaan. Het is 15.30 uur en we moeten nog zon 80km terug.

De terugweg
De terugweg heb ik "onderlangs" via Heerenveen geplanned. Het eerste gedeelte hebben we eindelijk een stukje wind mee en kan het tempo omhoog. Maar zodra de route wat meer naar het zuiden afbuigt richting Heerenveen is het met die pret ook weer snel gedaan. Het is tot nu nog steeds droog, maar de lucht wordt steeds donkerder. Het kan bijna niet anders of we krijgen nog regen. Bij Heerenveen is het dan eindelijk zo ver. Als we snel even een colaatje pakken in een restaurant bij de weg horen we dat er rond Sneek een ware hoosbui inclusief windhoos rondgewaard heeft. Ik ben erg benieuwd hoe we de camping en de tenten zullen aantreffen.

Regenbui
Vanaf Heerenveen gaan de regenjassen aan en krijgen we nog een deel van de bui mee. Gelukkig waait de bui snel weg en het laatste stuk rijden we weer droog. Qua fietsen is het beste is er dan ook bij ons wel af en in een rustig tempo fietsen we door richting Sneek. Onderweg zien we de gevolgen van de hoosbui. Grote takken zijn van de bomen afgerukt en liggen nog langs de weg. Als we op de camping aankomen is duidelijk te zien dat het hier gehoost heeft. Sommige tenten staan nog onder water. Gelukkig valt de schade bij onze tenten mee.

Tot slot
We zijn vandaag door prachtig natuurgebied en mooie dorpjes gefietst. Je kunt in het noorden nog lange stukken fietsen zonder dat je tegen verstedelijking "aanfietst". Dat maakte dat het vandaag weer genieten was en een prima trainingstocht.

Racefiets
6269 km (69x)
239:42 uur
Cross-hybride
587 km (10x)
25:41 uur
Totaal
6856 km

2 reacties:

Bully & Bataaf zei

Hallo Johan,

De gemaakte kilometers zitten weer in de benen, zelf gefietst in Heerde e.o. Veel plezier in Sneek, hoop voor je dat het weer wat meewerkt!

Johan Barelds zei

@Bully & Bataaf: Het is idd te hopen. Die regen geeft zon blubberzooi op de camping. Leuk om samen met je zoon te fietsen. En als hij dan ook nog de juiste fiets(Bulls) heeft kan het helemaal niet meer stuk...:-).