zondag 25 maart 2012

Terug over de Heuvelrug

Omdat afgelopen zondag de laatste vossenrit verreden is bij FTCW en de eerstvolgende club toertocht pas 9 april is, moet er even een gat van een paar weken met andere toertochten opgevuld worden. Vandaag is het (weer) een toertocht van DTC geworden: de 135km variant van "Terug over de Heuvelrug".

Goed geregeld
De verzorging was, zoals we die kennen van DTC:  alles uitstekend geregeld. De 135km mocht al om 8.00 uur starten en dat was ook mijn plan. Ik was dit keer alleen, want zwager en buurman hadden andere plannen. Om 6.30 uur ging de wekker, of beter gezegd mijn mobiele telefoon. Nou was die gelukkig al op zomertijd gesprongen, want zelf was ik compleet vergeten dat de klok een uur vooruit ging vannacht.

Koud!
Bij aankomst in Driebergen rond 7.45 uur was het nog stervenskoud. De thermometer van de auto wees rond de 3 graden aan, brrrr..... Gelukkig had ik vooraf buienradar goed gechecked dus het kwam niet geheel onvoorzien. Met drie lagen kleding, maar zonder helm muts, handschoenen of schoenhoezen moest het dus maar gebeuren vandaag.
Bij gebrek aan echte foto's....:-)
Het duurde minstens een uur voor het lichaam een beetje opgewarmd was. Schuilen in een groep was er ook niet bij, want bij vertrek rond 7.55 uur was het nog redelijk uitgestorven. Als gevolg de eerste 65km tot aan Rhenen alleen gereden. Vlak voor Rhenen belandde ik een groep met een mooi tempo. De groep ging bij de controlepost in Rhenen maar even aan de koffie met appeltaart, dus toen moest ik ook wel..:-)

Groepswerk
Na de break ging het gas er lekker op. Tot de 100km kon ik flink wat kopwerk doen, maar toen vervolgens een nog snellere groep ons inhaalde en onze groep daarbij aansloot ging het tempo richting de 40km uur. Dat was me een beetje te gortig dus ben ik afgehaakt. Door de samenvoeging met de 100 en 75km rijders kwamen er wel weer meer groepen beschikbaar en al snel was er weer een groep met een mooi tempo gevonden. Hiermee de laatste kilometers uitgereden en toen in de auto naar huis, lekker uitrusten.

Conclusie
De conclusie na vanochtend is dat het met de duurconditie wel snor zit. Op de paar klimmetjes die er in zaten ging het echter een stuk lastiger. De souplesse van vorig jaar was nog ver te zoeken. Maar met nog een flink aantal klimtoertochten en 2 weken bergtraining in Italie heb ik het volste vertrouwen dat dat wel goed komt. Volgende week de Volta Limburg Classic.

5 reacties:

Ronald van Schaik zei

Mooie ronde Johan. Souplesse op korte klimmetjes is lastig, ze zijn domweg te kort om een fatsoenlijk hartritme te krijgen. Heuvelen is gewoon een prima intervaltraining. Korte klimmetjes doe je op de macht! Souplesse kun je alleen op lange beklimmingen trainen is mijn ervaring. Succes in Limburg.

Johan Barelds zei

Misschien is souplesse dan een verkeerde term. Merk gewoon dat ik vandaag niet makkelijk naar boven kwam. Voelde me een diesel. Hartslag was overigens ook niet echt omhoog te krijgen. Misschien nog niet helemaal hersteld van vrijdag. Later in het seizoen meer D3 training en dan gaat het hopelijk een stuk soepeler.

Theo zei

Mooi tochtje, Johan!

Bully & Bataaf zei

De ''klimvorm'' waar je het over hebt is herkenbaar hoor, tis nog vroeg in het seizoen maar eerlijk gezegd je kan wel merken als je 2 weekenden achter elkaar aan het klimmen bent geweest dat het steeds makkelijker afgaat. EN net wat Ronald al zei, het is gewoon knalluhhh naar boven hhaha...alleen die benen die dan bijna verzuren is minder ;-)
KOmt wel goed met de benen Johan!

Johan Barelds zei

@B&B: Ik ben gewoon ongeduldig...:-). Bij je 1e klimtoertocht verwachten dat je gelijk soepel omhoog kan is wellicht iets te veel gevraagd.