vrijdag 22 oktober 2010

Nederland waterland

Op avontuur
Het leuke van visite's buiten de stad is dat je die kunt combineren met een fietsritje. Wat ik vaak doe is zelf heen fietsen en met het hele gezin weer in de auto terug, de fiets op de twinny-load. Een typische win-win combinatie. Vandaag hadden we een visite geplanned bij vrienden in Sleeuwijk. Daar was ik ook al een keer in april naar toe gefietst. Toen had ik de route via Vlaardingen en Dordrecht geplanned. Dus onderlangs Rotterdam en via de Biesbosch naar Sleeuwijk.

Route "bovenlangs"
Vandaag wilde ik het eens bovenlangs Rotterdam, via Zoetermeer en Moordrecht proberen. De uitdaging bij het uitzetten van deze route is al het water en de rivieren die overgestoken moeten worden. Zo ben ik vandaag eerst met het veer bij Moordrecht de Hollandse IJssel overgestoken. Dit veer biedt ruimte aan maximaal 2 auto's. Deze auto's moeten bovendien achteruit het veer oprijden. Tijdens mijn oversteek ramde de laatste auto, die achteruit de veer op ging, zijn trekhaak in de kentekenplaat van de eerste auto die al op de veer stond. Na even de schade opgenomen te hebben (een beste deuk in de kentekenplaat) werden er even wat euro briefjes van eigenaar gewisseld en was de zaak weer 'gesettled'. Zo doen ze dat hier in de streek..:-)

De tweede oversteek was vervolgens bij Bergambacht /Bergstoep over de Lek. De derde en laatste oversteek was de Merwede. Bij Gorinchem over de Merwede ligt een mooie brug, dus daar kwam geen veer aan te pas.
Veer bij Moordrecht over de IJssel
Veer over de Lek naar Groot Ammers
De brug over de Boven-Merwede naar Sleeuwijk


Natuur- waterlandschap
Wat me in positieve zin verraste was het prachtige boeren- waterlandschap helemaal vanaf Moordrecht tot en met Gorinchem aan toe. De grote stukken land die tussen de IJssel en de Lek en de Merwede ingeklemd liggen kennen geen snelwegen of andere grote doorvoerwegen die het landschap verpesten. Het vele water gecombineerd met uitgebreide weilanden en natuur staat garant voor prachtige fietsroutes. Het was een genot om hier doorheen te fietsen.
Veel mooie molens bij Groot-Ammers
Vlak voor Bergambacht was het nog wel even flink omfietsen toen het fietspad compleet afgesloten bleek te zijn. Resultaat: een 5 kilometer bonus. Toch was de hele onderneming dik de moeite waard. Dit soort tochten zijn de krenten in de pap. Trouwens en-passant weer een mijlpaal bereikt vandaag: mijn 100e fietstocht dit jaar. Wederom gebak on-the-house!



Teller:100 Activiteiten
Afstand:7,266.25 km
Gem. afstand:72.66 km
Tijd:290:25:23 u:m:s
Gem. tijd:02:54:15 u:m:s
Hoogte winst:28,862 m
Gem. snelheid:25.0 km/u
Gem. HS:140 bpm
Gem. fietscadans:90 rpm

0 reacties: