zaterdag 4 februari 2012

De "Dunea man"

Tot nu toe elk jaar een terugkerend succes item op de agenda: de sneeuwrit. Zodra er een flink pak sneeuw gevallen is met de MTB een lekker stuk crossen. Daar moet je niet te lang mee wachten anders is de sneeuw tot ijs plat gereden en is het gevaarlijk fietsen.

Gisteravond al kreeg ik een smsje van buurman Niels: "Morgen ff door de sneeuw raggen op de fiets?".  Tuurlijk Niels! Vanochtend rond 10.00en waren we, goed ingepakt, klaar voor de rit. En dat dik inpakken is geen overbodige luxe  als het 's-ochtends nog steeds -14gr is. Het is voorzichtig fietsen geblazen. IJzige stukken proberen we te vermijden en daar waar mogelijk zoveel mogelijk in de knirsperende, bevroren sneeuw fietsen. Het is een prachtige dag en we kijken onze ogen uit onderweg. Alles ligt onder een witte deken en de lucht is kraakhelder en ongekend blauw.
In de duinen richting Hoek van Holland
Buurman Niels


De "Dunea man"
Omdat het fietspad door de duinen richting Hoek van Holland bij tijd en wijle wat ijzig was, fietsen we op het hazepad direct naast het fietspad. In de verte zien we een auto van waterleidingbedrijf Dunea ons op het fietspad tegemoet komen. Dunea beheerd het duingebied, en mag klaarblijkelijk daarom met de auto over het fietspad. Als de auto bij ons is stopt hij, wordt het raampje omlaag gedraaid en krijgen we te horen: "dat is geen fietspad heren".  "Say what???"

De eerste gedachte die door mijn hoofd flitst is: ik wordt in de maling genomen. Maar deze stakker van de buitencategorie is uitermate serieus. Na wat ongelovig over en weer gepraat raken we er van doordrongen dat hij het echt meent. De man probeert het gesprek nog een luchtige wending te geven door nog wat over koetjes en kalfjes te beginnen, maar voelt al aan zijn theewater dat dit nooit meer goed gaat komen. Met een allerlaatste poging: "nog een prettige dag heren" draait hij zijn raampje dicht en taait af.

Het kan niet anders of dit moet wel de meest eenzame man van Nederland zijn. Je bent van een ongekende droevigheids klasse als je op een steenkoude ochtend, als alles bedekt is onder sneeuw en ijs, een 2-tal fietsers gaat vermanen die 1 meter naast het, nauwelijks te onderscheiden, fietspad fietsen omdat ze op het ijzige fietspad anders tegen de vlakte gaan. Vanaf heden krijgen dergelijke figuren van mij de naam "Dunea man". Hét nieuwe begrip in 2012!


4 reacties:

Bully & Bataaf zei

Gister zag ik je op Endomondo en dacht ''dit meent ie niet''(!) minzoveelveelgraden en hij gaat fietsen(?), je kan wel vastvriezen ;-)

Mooie foto`s en erg leuk filmpje van de bizarre omstandigheden.

Johan Barelds zei

Als je met het idee naar buiten gaan om te genieten en niet om een zware workout te gaan doen, dan behoort deze tocht tot de mooiste van het jaar. Things to do: nog een aparte set wielen met spijkerbanden regelen..:-)

Bas Corstanje zei

Kan je met je spijkerbanden ook over de Dunea man heenrijden... wat een loosert...

Theo zei

Bikkels! Kan niet anders zeggen... Zat zelf warmpjes binnen op de Tacx tegen de kont van de Schleckjes aan te kijken...daar kreeg ik het op zich ook weer niet warm van :)