woensdag 20 juni 2012

Strava

Afgelopen week ben ik in de Strava app gedoken. Strava is net als Endomondo een (gratis) applicatie die je fietsgegevens op je mobiele telefoon kan bijhouden. Maar je kan ook je Garmin gegevens rechtstreeks naar Strava uploaden. Enkele kenmerkende verschillen tussen Endomondo en Strava zijn:

Strava
  • Focus op competatief ingestelde sporters
  • Segments.
  • Suffer Score en analyse (premium account only)
  • Power analyse (premium account only)
  • Rechstreeks inlezen ritgegevens van je USB aangesloten Garmin device
Endomondo
  • Focus op tracking van sporter
  • Realtime upload van positie en koersgegevens (zodat je op het internet gevolgd kan worden).

Segments
Segments bij Strava zijn -zelf te selecteren- delen van een parcours waar je je kan meten met andere Strava gebruikers. Als iemand het betreffende segment fietst wordt hij automatisch in de ranglijst voor dat segment opgenomen. Diegene die het segement het snelst gefietst heeft is "King Of the Mountain" (KOM) of voor vrouwen "Queen Of the Mountain" (QOM). Segments zijn erg leuk om de competitie aan te gaan met anderen fietsers zonder de noodzaak om ook daadwerkelijk samen met hen te fietsen. Je kan er dus alleen gaan trainen, terwijl je je toch sportief meet met andere fietsers.

Na afloop van je rit kun je je eventueel behaalde "Achievements" zien. Een achievement bereik je als je jezelf in de top tien van een segment fietst. Je kunt segments ook markeren als "private". Het betreffende segement is alleen zichtbaar voor jezelf en de ranglijst bestaat uit enkel uit de eigen keren dat je het segment gefietst hebt.

Strava widget voor week activiteiten
Suffer Score
Een andere leuk feature van Strava is de Suffer Score.  Hierin wordt op basis van je hartslag en je gefietste afstand een score berekent die aangeeft hoe zwaar je geleden hebt tijdens de workout. De duiding van de score is alsvolgt:

Recreatief 0-49
Gemiddeld 50-99
Zwaar 100-149
Extreem 150-249
Epic 250+

Bij de score wordt ook een "Heart Rate Distribution" tabel getoond waaruit blijkt hoeveel procent je in een specifieke hartslagzone getrained hebt. Erg handig als je een doelgerichte training in een bepaalde hartslagzone wilt uitvoeren.

Power analyse
De Strava app berekent het (theoretische) vermogen dat je tijdens je rit genereert. Met name handig voor diegene die serieus met hun training bezig zijn maar niet het geld willen uitgeven aan dure vermogensmeters (momenteel gem. > euro 1000,-).  Als je een andere Strava rijder selecteert zie je automatisch een tabel waarmee je eigen vermogens vergelijken wordt met diegene die je geselecteerd hebt. Erg leuk om eens te zien hoeveel vermogen jezelf kan produceren in vergelijking met b.v. Laurens ten Dam die ook Strava gebruikt.

Conclusie
Strava is app met erg leuke unieke features. Voor mij reden genoeg om tijdelijk een premium abonnement te nemen en app eens goed verder te onderzoeken. Een aanrader!

Strava widget voor op je website

1 reacties:

Wielrenner zei

Hoi Johan, De Strava app gebruik ik ook en dit is een app die ik ook echt blijf gebruiken door de segmenten. Dat wedstrijdaspect waarvan er heel veel zijn in Nederland is in mijn ogen het grootste voordeel! Hier zie je mijn nummer 2 KOM: http://www.wielrenner.eu/strava-wielrennen/