zondag 29 december 2013

Het jaar 2013

Nog 2 dagen en dan is 2013 weer historie. Als cijfertjes fetisjist duik ik dan traditiegetrouw in Strava en Garmin Connect om de fietscijfers weer eens te bestuderen. Altijd leuk :-).

De cijfertjes
Ok, daar gaan we. 2013 was het jaar waar ik, tegen mijn verwachting in, toch weer meer kilometers gefietst heb dan de voorgaande jaren. Dat was tegen mijn verwachting in omdat ik dit jaar geen lange meerdaagse toertocht had gepland zoals bijvoorbeeld de Tour for Life van 2012. Om die reden had ik het jaardoel voor 2013 op 10.000km gesteld. Maar al rond september zou blijken dat ik daar dik overheen zou gaan.

Het aantal fietskilometers van de afgelopen jaren
De langste kilometervreters dit jaar waren, in mei, de rit vanuit Den Haag naar Leeuwarden (229km) en de 11-stedentocht (230km). In augustus heb ik de fraaie tocht van Oudehaske, via Amersfoort naar Den Haag gemaakt (233km). En dan waren er natuurlijk de 2 dagen van de Atostour in september (219 en 248km). Deze 5 tochten samen waren al goed voor ruim 1100 kilometer van het jaartotaal.
Atostour 2013.

Jaargemiddelden
Ook leuk is de jaargemiddelden eens naast elkaar te leggen. Enkele dingen die me hierbij opvallen zijn b.v. de gemiddelde snelheid. Deze gaat elk jaar nog steeds omhoog. Nu is het wel zo dat het aantal hoogtemeters dit jaar +/- 10.000 lager lag dan vorig jaar (hoogtemeters fiets je minder snel, dan vlakke meters). Maar als je 2013 vergelijkt met 2011 (dezelfde hoeveelheid hoogtemeters) dan zie je een duidelijke toename van de gemiddelde snelheid. Daar zit dus klaarblijkelijk nog steeds progressie in. Toch leuk te constateren als 47 jarige :-)
De fietscijfers van de afgelopen jaren

Een ander ding is de toename van het aantal fietsritten met gelijktijdig daarbij een afname van de gemiddelde afstand.Klaarblijkelijk maak ik iets vaker een iets kortere rit.
En als laatste de afnemende fietscadans. Dit jaar ben ik zwaarder gaan trappen dan alle voorgaande jaren. Duidelijk gevalletje van muscle powerrrrrrr!

De eindconclusie die ik over 2013 trek is dat het fietstechnisch weer een bijzonder geslaagd jaar is geweest. Nu is meer niet per definitie beter, dus mijn doel voor 2014 zal zeker niet zijn om over de cijfers van 2013 heen te gaan. Het doel blijft primair mooie fietstochten maken en de lol erin te houden. Het jaarkilometrage komt dan zoals het komt.

Vooruitblik 2014
Wat zijn dan wel de plannen voor 2014? Op dit moment van schrijven heb ik me, samen met zwagertje Cees, ingeschreven voor de Tour des Alpes begin juni. Een vijfdaagse toertocht van Valkenburg naar Morzine van +/- 900km.  Daarnaast spelen er vage plannen voor deelname aan de Tour of Nilgiris in december. Een 8-daagse toer van +/- 1000km. Deelname aan deze tour is nog erg onzeker, vooral omdat hij in India verreden wordt. En ik denk dat deelname aan de Atostour er in 2014 ook wel weer in zit. Dat begint onderhand al een klein beetje een traditie te worden.

Kortom al weer genoeg plannen voor 2014.
Ik wens iedereen een voorspoedig en vooral gelukkig 2014 toe!

4 reacties:

Ronald van Schaik zei

(Fiets)Hardheid komt met de jaren dus gaat vanzelf de snelheid omhoog Johan! Dat beloofd dus nog wat voor 2014. Maak er weer een prachtig jaar van!

Groeten,

De Zeeuwse Grimpeur!

Johan Barelds zei

Dank je Ronald!
En jij natuurlijk ook veel mooie kilometers toegewenst.

Martin Kool zei

Indrukwekkend! Hoop je in 2014 eens ergens te treffen. Fijne jaarwisseling.

Theo zei

Leuk overzicht met de statistische gegevens…mooi! En over het kilometrage hadden we het natuurlijk al: respect!