maandag 2 mei 2016

SdC Dag 10: Chartres - Vendome

Als eerste nog even een update over de lichtshow gisteravond in Chartres. Hier werd ik in het hotel op geattendeerd en deze zou heel bijzonder zijn. Dus ik gisteravond rond een uur of tien met mijn camera in de aanslag het centrum van Chartres in. Ik had me voorbereid op een soort van veredelde vuurwerkshow of wat gepingel met een laserstraal op een gebouw, maar man wat zat ik fout.
De lichtshow was een schitterende en zeer gedetailleerde vloeiend animatie die op verschillende gebouwen, waaronder de kathedraal als mooiste, geprojecteerd werd. Het geheel was bijzonder indrukwekkend. Ik begreep dat dit het vierde jaar op rij is dat de lichtshow wordt gehouden en dat de algemene opinie is dat hij elk jaar beter wordt. Het publiek komt van wereldwijd om de show te bezoeken. Wow! Maar vanochtend moest ik dan toch echt afscheid nemen van Chartres. Ik vond het tot nu het hoogtepunt van de hele tocht. Mocht je ooit nog eens plannen hebben om Chartres te bezoeken dan zou ik dat zeker doen.  Afgelopen nacht kon ik de slaap niet echt vatten en het was pas na vieren dat ik in slaap sukkelde. Helaas ging om 6.30 uur de wekker alweer, dus veel nachrust was er deze nacht niet bij. Het lichaam had er bovendien ook niet veel zin in en ik voelde me wat brak. Het gevolg was dat ik de eerste twee uur op een oudewijven tempo aflegde.  Maar langzaam maar zeker begon ik weer wat op te knappen mede onder invloed van het schitterende weer.  Na 45 kilometer rijdt ik Bonneval binnen en rijdt rechstreeks de maandagochtend markt op die daar gehouden wordt. Ik koop een paar bananen om de proviant voorraad voor vandaag verder aan te vullen.
Bonneval maandagochtend markt selfie
 
Vanaf Chartres is de route nu met extra gele markeringen aangegeven. Het blijkt echter dat deze soms een redelijk eigen leven leiden en herhaaldelijk afwijken van de St.Jacobsroute zoals beschreven in de boekjes van Sweerman. Ik besluit om stug mijn GPS (Sweerman) route te volgen.     
De 'Chartres markering'
Ook in Bonneville weer een mooie Santiago mozaik
 
Vanaf Bonneville fiets ik de Loire vallei binnen en kronkelt de route zich rondom de rivier de Loir tot aan de eindbestemming Vendome. Het is een een fantastisch gebied met veel lommerrijke dorpjes en water tafereeltjes.     
Meest gelezen aanduiding van vandaag.  
 
Onderweg oefen ik alvast mijn Santiago-i-made-it-fotojump. Het resultaat laat zien dat er nog wel wat meer geoefend mag worden.
Na een kleine 60km kom ik in Chateaudun aan. Tijd voor een koffiestop! 
Bij de VVV van Chateaudun haal ik een stempel. Weer eens wat anders dan een kathedraal. Ook hier weer de Santiago mozaik naast de deur.
Bij het verlaten van Chateaudun gaat de route via de 'route touristique'. Mooie oude huizen aan een nog oudere weg.
 
Even buiten Chateaudun wordt het weer zo lekker dat ik besluit mijn arm- en beenstukken uit te trekken. De eerste keer dit jaar met blote armen en benen! Mijn brakke gevoel is nu helemaal verdwenen en het gas gaat er op voor de laatste 40km. Ik weet niet of het door de blote armen en benen komt, maar het draait vanaf dat moment lekker. Rond 13.00 uur draai ik de oprit van mijn hotel in Vendome op. Helaas is de receptie pas vanaf 14.00 uur bemand dus haal ik nog wat slaap in middels een tukkie in het zonnetje op het terras voor het hotel.
Nadat ik ingeckecked ben bel ik Peter die twee dagen geleden op de trein gestapt is en inmddels ook fietsend in Vendome gearriveerd is. We spreken af wat te gaan drinken en ik zoek hem op in zijn overnachtingsadres, het Youth Hostel van Vendome. Hij blijkt er in geslaagd te zijn het dienstdoende personeel te overtuigen dat hij ook nog in de doelgroep 'jeugd' valt met zijn meer dan 65 lentes. 
 
Na weer bijgepraat te zijn dineren we samen in het youth hostel waarna ik weer terug naar mijn eigen hotel ga. Ik maak mijn blogverslag en terwijl ik dit type kan ik nauwelijks mijn ogen meer open houden. Wat zal ik heerlijk slapen vannacht!
 
Morgen een relatief kort ritje na Tours met een aansluitende rustdag in Tours.
 
De Strava dag etappe gegevens zijn hier te vinden.
 
Dagafstand: 105km
Tot nu toe gereden: 827km
Nog te gaan: 1586km
 
 

1 reacties:

San Xacobeo zei

Zo'n lichtshow is inderdaad prachtig. Met bijpassende muziek (meestal).

Een eind verderop op de Camino ligt León. Ook daar werd (mogelijk wordt nog steeds) op bepaalde avonden (weekend?) een soortgelijke lichtshow geprojecteerd op de gerestaureerde San Isidorokerk.
De show beeldt de geschiedenis uit van León, vanaf de stichting (eeuwen geleden) tot nu. Zo komen oa de Romeinen voorbij maar natuurlijk ook de moslims die de stad jarenlang in bezit hadden en de Fransen. Die in de San Isidoro hun paarden stalden.
Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=JloZeHJP-Wg