maandag 24 mei 2010

Elfstedentocht, 230 kilometer

Vroeg
Om 04.00 uur ging vanochtend de wekker in huize Wijnstra. Het is de dag van de 11-steden tocht! Gisteravond was ik al naar mijn schoonouders in Leeuwarden gekomen om niet helemaal vanuit Den Haag aan te hoeven rijden. Vandaag was het zo ver. Na een snel ontbijtje en het opladen van de fietsen samen met Sies op weg om de rest van de fietsploeg op te halen.  Hierna door naar Bolsward. Zoals ook vorig jaar hadden we een mooi plekje in Hichtum (naast Bolward) om de auto's langs de route te parkeren. Handig als we halverwege weer door Bolsward gaan en even proviand kunnen bijvullen vanuit de auto's. In Hichtum uitladen en klaarmaken en naar de startplaats in het centrum van Bolsward gefietst waar we rond 05.20 uur, samen met duizenden anderen klaarstaan om te vertrekken.

Nog even wachten, want we starten in groep 6 en die mag om 05.40 uur vertrekken. Gelukkig is het een gezellige bedoening, dus de tijd is zo om en binnen no-time werd ook onze groep weggeschoten. We zijn weg!
Spakenpech
Na amper 14 kilometer: PANG! Ik schrik me rot en vermoed een klapband. Na een snelle inspectie blijkt een spaak van mijn achterwiel te zijn geknapt. Aangezien er in moderne fietsen niet zoveel spaken inzitten, is het achterwiel dan ook accuut kromgetrokken en kan niet meer ronddraaien. Na kort crises overleg wordt er besloten om de rest door te laten rijden, terwijl ik op de reparatie-bus van de organisatie wacht. Gelukkig rijdt er net een wedstrijd controle wagen langs, die de reparatie-bus inseint. Binnen 10 minuten is de bus gearriveerd en wordt er een nood-spaak in het achterwiel gezet. Ook wordt de slag in het wiel zo goed en kwaad als het gaat eruit gehaald. Kosten: 2 euro's. Zo gaat dat in Friesland! Na 15 minuten kan ik weer verder met nog een lichte slag in het achterwiel. Nu even het gas er op om de groep weer proberen in te halen. Gelukkig blijken zij rustig aan gereden te hebben in en Holwerd zie ik ze ineens weer staan. We zijn weer herenigd.
Alle lof overigens voor de organisatie. Ik hoorde achteraf dat er 11 reparatie-bussen rondrijden die de hele dag de 15.000 fietsers ondersteunen bij fietspech. Daarnaast staan ook nog verscheidene fietsenmakers met stents langs het parcours voor pechgevallen. Perfect georganiseerd!

Wind tegen
Na van Harlingen tot Dokkum heerlijk voor de wind gereden te hebben is het tijd voor wat tegenwind..:-) Vanaf Dokkum hebben we de wind schuin tegen tot aan  Bolsward. Het stukje van Leeuwarden tot en met de afslag bij Dronrijp hebben we hem zelfs vol tegen. Gelukkig rijden er grote groepen waar je lekker in kunt gaan zitten, zodat het met de tegenwind goed te doen is. Wat ook goed helpt is de muziek in elk dorp en de  uitermate humoristische spandoeken en borden overal langs de route. Ergens in de buurt van Bartlehiem een bord met de tekst: "Hoe is het met de poepert?" (maar dan op zijn Fries) Lachen!

Weer Spakenpech en Koffie in Leeuwarden
Net als we Leeuwarden binnenfietsen attendeert iemand Sies er op dat ook hij een kapotte spaak heeft. Alsof het voorbestemd is staan we net voor de stent van de fietsenmaker Jan Terpstra, die het achterwiel van Sies snel en vakkundig repareert. Ook dit tegenslagje is weer getackled!
Na door Leeuwarden heen gereden te hebben staan de net buiten de Leeuwarden (volgens traditie) de vrouwen klaar met de koffie en koek. Na een heerlijke pitstop gaat het weer verder richting Bolsward. Bij Hichtum is het weer stoppen bij de auto's om de proviand bij te vullen en even te rusten.


Nog 90 kilometer!
Vanaf Bolsward gaan we de 2e lus in. Met nog 90 kilometer te gaan zit het grootste gedeelte er al op en dat geeft de burger weer moed! In Bolsward krijgt iedereen nog een heerlijk bekertje soep mee van de organisatie en daar gaan we weer. Met een deel wind-mee komen we al snel in Oudemirdum aan. Daar wordt het traditionele ijsje genuttigd (een heerlijke psychologische oppepper!) Na dit plezierige intermezzo is het over de dijk naar Stavoren. Na een heerlijke zonnige dag is het weer nu (volgens verwachting) aan het betrekken en het wordt nog spannend of we het droog houden.

De finish!
Gelukkig komen we zonder een spatje regen weer in de Dokkum aan, waar de vrouwen met een bloemetje aan de finish-lijn staan. Weer een geweldig mooie tocht met prima weer! De elfstedentocht is toch een geweldig mooi stukje traditie. Overal gezelligheid, muziek, gekkigheid en saamhorigheid langs de route. Dat moet je gewoon een keer meegemaakt hebben.
De overige foto's zijn hier te vinden.




Teller:45 Activiteiten
Afstand:2,932.21 km
Gem. afstand:65.16 km
Tijd:120:41:35 u:m:s
Gem. tijd:02:40:55 u:m:s
Hoogte winst:9,849 m
Gem. snelheid:24.3 km/u
Gem. HS:139 bpm
Gem. fietscadans:89 rpm

0 reacties: